Kennisartikels

Hoe je nu al kunt profiteren van de lagere aankoopkosten én een voordelig woonkrediet

John Romain, 28 maart 2018

Pas over enkele maanden is de nieuwe regeling van de verlaagde registratiebelasting van toepassing wat voor de meeste kopers toch een extra besparing oplevert van 3% aan te betalen verkooprecht. Met de juiste overeenkomst kun je er vandaag voor zorgen dat je morgen van het nieuwe tarief kan genieten. We leggen je graag uit hoe.

Maak gebruik van een aan- en verkoopbelofte.

20% van de kopers stelt vandaag de ondertekening van een verkoopovereenkomst uit tot na 1 juni 2018 om te kunnen genieten van het verlaagd verkooprecht. Hierdoor zou niet alleen de vraag naar woningen in de populaire prijsklasse van 200.000 tot 300.000 euro kunnen toenemen maar ook de vraagprijs kunnen stijgen.

In plaats van geduldig 1 juni aanstaande af te wachten zou je er nú al voor kunnen zorgen dat dé droomwoning aan jou wordt verkocht van zodra het nieuw tarief van het verkooprecht van toepassing is en dit door gebruik te maken van een aan- en verkoopbelofte.

Aankoop bij authentieke akte

De aan-en verkoopbelofte houdt een techniek in waardoor de eigenlijke verkoop pas tot stand komt op het ogenblik van de ondertekening van de authentieke akte zonder dat er een voorafgaandelijke verkoopovereenkomst wordt afgesloten.

Concreet komt het hierop neer dat in afwachting van de ondertekening van de akte de kandidaat koper en kandidaat verkoper gehouden zijn door een belofte te kopen/te verkopen, wat niet alleen een zekerheid biedt voor de koper maar ook voor de verkoper. Hierdoor wordt de datum van de ondertekening van de authentieke akte van aankoop bepalend voor tarief aan te betalen verkooprecht dat zal worden toegepast.

Het volstaat dat de authentieke akte van aankoop getekend wordt na 1 juni aanstaande om te kunnen genieten van het nieuw tarief.

Om het jou gemakkelijk te maken kun je hier een ontwerp van een aan- en verkoopbelofte downloaden.

Opschortende voorwaarde voor bekomen woonkrediet

Ben je niet zeker dat de financiering van je droomwoning binnen de mogelijkheden ligt kan je een opschortende voorwaarde laten opnemen in de aan- en verkoopbelofte. Wij raden echter aan om vooraf goed te informeren in hoeverre je aankoop financieel haalbaar is.

We helpen je graag verder in één van onze 64 kantoren.

Slim leningen vergelijken vaak voordeliger dan zwaar onderhandelen

Sinds de nieuwe wetgeving op het hypothecair krediet is correct vergelijken er niet makkelijker op geworden.

De beste lening kiezen voor je woonproject is dan ook heel persoonlijk. Naast je woonproject zelf en je financiële mogelijkheden is het ook nuttig om rekening te houden met je financiële toekomst. Onze ervaring leert dat je dan pas écht ontdekt welk woonkrediet, schuldsaldoverzekering en brandverzekering het best aansluiten bij wat jij écht wilt en nodig hebt.

We helpen je graag om alles op een rijtje te zetten en vergelijken voor jou objectief duizenden producten bij 16 financiële instellingen.

Nu woonkrediet aanvragen of wachten?

Ook wat betreft het aanvragen van je woonkrediet hoef je niet te wachten op de nieuwe regeling. Niet dat we verwachten dat de rente nu plots fors zal stijgen, maar een eventuele verhoging van 0,25% op een lening van 200.000 euro op 25 jaar betekent toch al gauw een extra kost van 7.000 euro. Immotheker Finotheker begeleidt je gratis van A tot Z, en neemt je alle administratie uit handen.

Maak hier alvast een simulatie van je woonproject of een maak een afspraak bij de Immotheker Finotheker in je buurt.

Kom eens langs!

maak een afspraak

Deel dit artikel: