Immotheker Finotheker
  • Sparen

12 tips om beter te kunnen sparen

11 juni 2017
3 min. leestijd

Het is met sparen net als met diëten: de goede voornemens zijn er wel, maar in de praktijk valt het toch tegen om je spaarsaldo aan te vullen. Met deze praktische tips wordt de kans op succes groter.

1. Maak er een gewoonte van om aan het begin van de maand al meteen een deel van je loon door te storten naar je spaarrekening. Op die manier zal je niet zo snel vallen voor impuls-aankopen; als je het geld daarvoor terug van je spaarrekening moet halen, denk je net iets langer na.

2. Betaal een tijd al je kleine uitgaven cash: zo krijg je een beter overzicht van wat je uitgeeft. Net doordat je dan moet zorgen dat je cash is bijgevuld in je portemonnee, besef je om hoeveel geld het samen gaat; als je altijd met je kaart betaalt, mis je dat overzicht.

3. Reken eens uit hoeveel kleine ‘gewoontes’ zoals elke dag een koffietje aan het station,die dagelijkse snack uit de automaat op het werk of je sigaretten je op jaarbasis kosten. Dat is soms toch even schrikken…Laat je uiteraard niet tegenhouden om van het leven te genieten, maar zorg gewoon dat je een duidelijke kijk hebt op je uitgaven. Alleen zo kan je zelf de controle in handen houden.

4. Je kan een spaarplan afsluiten om op een geregelde basis te storten. Zo maak je van sparen een vaste gewoonte en da’s alleen maar positief, maar als je dat geld op een bepaald moment toch nodig hebt omdat je buffer ontoereikend is, zal je het toch moeten opnemen. Dan is je rendement misschien weg. Het allerbelangrijkste is toch om te beseffen hoeveel je reëel kan sparen en die mindset te hebben. Da’s beter dan ondoordacht beginnen sparen op de meest blokkerende manier, met alle gevolgen vandien voor je financiële controle en je rendement. Bewust 100 euro per maand sparen en dat volhouden op termijn, zal meer resultaat hebben dan impulsief starten met een storting van 1000 euro op een spaarplan, dat niet kunnen volhouden en uiteindelijk je plan zelfs moeten afkopen.

5. Goed kunnen budgetteren helpt om te weten hoeveel geld je nodig je hebt voor je uitgaven en hoeveel je effectief kan sparen. Met een budgetteringsprogramma als bijvoorbeeld YNAB (www.youneedabudget.com) kan je via een handige app je inkomen in verschillende ‘potjes’ verdelen. Zo zie je meteen hoeveel er overblijft. Uiteraard kan je dat ook met een doodgewoon boekje doen waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt, maar zo’n online programmaatje geeft grafisch een duidelijk overzicht en doet het rekenwerk voor je.

6. Ga voor een gespreide betaling als dit gratis wordt aangeboden, maar kies niet voor een totaalpakket omwille van dit voordeel. Bereken eerst wat de afzonderlijke kosten zijn alvorens je te fixeren op gratis spreiding van betaling.

7. Wil je sparen voor je (klein)kind en doe je dat via een spaarplan, dan kan je beter op je eigen naam sparen; de verborgen waarborgen in zo’n plan – het gaat om een minderjarige – wegen op je rendement. In zo’n geval kan je beter kijken welk bedrag je precies kan sparen op welke termijn en hoe je dat zo goed mogelijk kan laten renderen. Bovendien kan je het geld dan schenken wanneer je er zeker van bent, dat het kind dit goed zal besteden. Als je spaart op naam van het kind, wordt hij of zij immers baas van dit plan op 18 een moment waarop het wel heel aanlokkelijk kan zijn dit geld aan “domme dingen” uit te geven en niet zoals jij voor ogen had aan bijvoorbeeld die eerste woning.

8. Banken of verzekeraars bieden vaak producten aan met een ‘extra’ qua marketing: een spaarrekening waar je een schuldsaldoverzekering van kan maken, bijvoorbeeld. Kies daar niet automatisch voor vanwege het flexibele element dat je wordt aangeboden; die flexibiliteit kan je meestal elders ook vinden, zelfs aan een lager tarief. Hou in je achterhoofd dat je spaarplan op jouw maat gemaakt moet zijn en niet automatisch past in de formule die je bank of verzekering heeft bedacht. Hou zelf de controle, geef de teugels niet uit handen aan de bank.

9. Het nadeel van beleggen op een fiscaal interessante manier, is dat het stopt op een bepaald moment en dan moet je maar zien wat er dan kan qua herbelegging, of de markt gunstig is of niet… Soms kan het voordeliger zijn om vervroegd uit te stappen en proactief te gaan kijken of je geld niet beter rendeert op een andere manier.

10. Betaal je rekeningen op tijd. Een administratieve rappelkost kan wel eens oplopen tot 5% of 10% van een kleine factuur.

11. Ga niet onder nul op je rekening, ook hier loopt de negatieve rente al gauw op tot 10%.

12. Een financiele meevaller? Terugbetalingen van de belasting, een lagere energiefactuur? Ga niet impulsief shoppen maar beleg dit bedrag op lange termijn. Je zal er zoveel méér mee kunnen doen in de toekomst.