Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Aantal nieuwe hypothecaire kredieten op laagste peil sinds 2007

Door de hoge rentes en strenge acceptatiecriteria bij energieverslindende woningen bereikte het aantal nieuwe leningen een dieptepunt sinds 2007. In dit blogartikel schetsen we een overzicht van de huidige hypotheekmarkt en geven we enkele financieringsopties voor aankopen met EPC-label E of F.

Volgens data van de Nationale Bank van België (NBB) liep het aantal nieuwe onroerende hypothecaire kredieten in de eerste vijf maanden van 2023 met meer dan 46% terug ten opzichte van vorig jaar. Het Vlaams Gewest spant de kroon met een achteruitgang van 47%, gevolgd door het Waals Gewest (-44%) en het Brussels Gewest (-35%). Het zijn de laagste cijfers sinds 2007.

Hogere hypothecaire rente

De afgelopen jaren groeide het aantal hypothecaire kredieten juist onder invloed van de historisch lage rente. Het was een van de belangrijkste oorzaken van de gespannen woningmarkt, waarbij kopers steeds meer boden en huizenprijzen stegen met flinke cijfers.

Aan die situatie kwam een einde met de sterke stijging van de hypotheekrente sinds maart 2022. Waar de gemiddelde rente op een 20-jarige rentevaste hypotheek in het begin van vorig jaar nog rond de 1,3% schommelde, betalen huizenkopers bij veel aanbieders nu ongeveer 3,4% rente. En wanneer lenen bij de bank duurder wordt, kunnen potentiële kopers natuurlijk minder uitgeven aan de aankoop van een woning. De leencapaciteit is door deze flinke rentestijging met ongeveer 20% aangetast.

Wel zijn de rentestanden de afgelopen maanden weer aan het stabiliseren rond 3,40%. Het lijkt erop dat de bestrijding van de inflatie haar vruchten begint af te werpen.

Met onze rentebarometer kan je 24/7 de actuele rentestanden volgen.

Het EPC-label wordt alsmaar belangrijker

Een andere parameter is het energieprestatiecertificaat (EPC). In Vlaanderen is sinds 1 januari 2023 iedereen die een slecht geïsoleerde woning koopt (EPC-label E of F) verplicht om deze binnen de 5 jaar te renoveren tot label D of beter. Naar schatting hebben ongeveer de helft van de woningen in Vlaanderen een label E of F.

Energieverslindende panden worden vaker gekocht door mensen die een groter deel van hun inkomen moeten besteden aan de afbetaling van hun krediet. Bij stijgende energieprijzen en rentes zijn zij de eerste slachtoffers.

Bijgevolg zijn banken minder geneigd om een lening te verstrekken voor woningen met een lagere energiescore. De bancaire acceptatieregels worden dus verstrengd.

Financieringsopties bij aankoop van label E of F

Je moet als koper kunnen aantonen dat je over de nodige middelen beschikt om de woning op een duurzame manier te renoveren. Dat kan op verschillende manieren:

  • Een gelijktijdige kredietaanvraag voor de (duurzame) renovatie van de woning voor minstens €50.000 (= gemiddelde energetische renovatiekost volgens NBB voor een energieverslindende woning)
  • Beschikbaarheid van eigen middelen, welke niet geïnvesteerd zullen worden bij de aankoop van het pand, ter hoogte van minimaal 10% van de aankoopprijs met een minimum van €50.000 voor woonhuizen en €30.000 voor appartementen
  • Een voldoende ruime terugbetalingscapaciteit die het mogelijk maakt verdere investeringen (minstens €50.000) te ontlenen

Voorkom teleurstelling: maak eerst de balans op

Voordat je op zoek gaat naar een woning is het een goed idee om de balans op te maken van je eigen financiële situatie. Hoeveel spaargeld heb ik? Welke maandelijkse afbetaling past bij mij? Hoeveel kan ik maximaal lenen? Door deze gegevens nauwkeurig in kaart te brengen, definieer je vervolgens precies de prijsklasse waarin je naar een woning kunt zoeken.

Een onafhankelijk financieel adviseur zoals Immotheker Finotheker kan je hierbij helpen. Maak gratis een afspraak in een van onze 100 kantoren en wij ondersteunen je bij de aankoop en financiering van je droomhuis.