Immotheker Finotheker
  • Sparen
  • Wonen
  • Nieuws

Van aandelen tot spaarboekje: pro’s en contra’s

Hoe zorg je ervoor dat je spaarcenten renderen? Deze vijf beleggingsvormen zijn de meest gebruikte opties, die elk hun voor- en nadelen hebben.

1. Het klassieke spaarboekje

Als de rente hoog is leveren spaarboekjes een goed rendement, maar met lage rentevoeten van circa 1 % is het werkelijk rendement van je spaargeld na aftrek van de inflatie en de kosten zo goed als nihil. Bij een lage rentestand kosten klassieke spaarboekjes meer dan ze opbrengen en kies je dus beter een andere optie.

2. Beleggen in obligaties

Een tweede mogelijkheid is beleggen in obligaties, in aandelen van bedrijven of van de overheid, de ‘staatsbon’. De meeste obligaties hebben een vaste looptijd, op het einde daarvan krijg je je geld terug met intrest. Als de economie goed draait kan dat een aardig rendement opleveren, maar als de groei van de economie beperkt of zelfs symbolisch is, verdwijnt je winst. Op dit moment kan je niet op noemenswaardige intrest rekenen met een quasi nulgroei van de economie. De inflatie is laag en niets wijst er dus op dat de rente op korte of middellange termijn weer fel zal gaan stijgen.

3. Tak 21 of levensverzekeringen met gewaarborgd kapitaal en gewaarborgd rendement

In het verleden waren Tak 21-producten of levensverzekeringen met een gewaarborgd kapitaal en een gewaarborgd rendement een populaire en veilige belegging, maar de aanhoudende lage rentestand heeft daar verandering in gebracht. De Nationale Bank toont zich ongerust over de gevolgen van de lage rente voor de financiële sector, omdat de gewaarborgde rendementen wellicht niet haalbaar zijn voor verzekeraars.

4. Groepsverzekeringen Tak 21

De groepsverzekering is de belangrijkste vorm voor aanvullend pensioen via het werk, maar ook heeft de aanhoudend lage rente z’n weerslag op het rendement. De wet op aanvullende pensioenen (WAP) uit 2003 verplicht de werkgever tot een jaarlijks rendement van 3,25 %; te hoog, zeggen verzekeraars. Marktleider AG Insurance verlaagde zijn gewaarborgde rente voor groepsverzekeringen van 2,25 tot 1,50%, een belangrijk signaal: de verzekeraar geeft daarmee aan dat het wettelijk verankerde rendement van 3,25% veel te hoog ligt en in de huidige rentemarkt niet meer mogelijk is.

5. Aandelen of fondsen en trackers

Beleggen in aandelen of in aandelenfondsen via de beurs is een andere manier om je geld te laten renderen. In goede beursperiodes is je rendement hoog, maar in slechte tijden kan het zijn dat je niet alleen je rendement, maar ook je kapitaal kwijt bent. Wil je op de beurs beleggen, dan heb je een goede strategie en degelijk financieel inzicht nodig. Om je profiel goed in te kunnen schatten en je risico’s te spreiden is advies van een onafhankelijk financieel expert een aanrader.