Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Een zo kort mogelijke hypothecaire lening. Goed voor mij, of niet?

28 september 2018
1 min. leestijd

Heel wat banken raden hun klanten momenteel aan om op een zo kort mogelijke looptijd te lenen. Liefst 15 of 20 jaar. Als klant krijg je dan een lagere rentevoet en betaal je ook minder interesten dan op een lange looptijd. Toch zien we dat vandaag veel klanten kiezen voor een hypothecaire lening op langere termijn. Daar zijn enkele redenen voor.

Een eerste reden is dat de rentes van de woonkredieten vandaag nog zeer laag staan. Je kan als klant dus op een zeer lange looptijd voordelig lenen. Dit is een voordeel voor jou, maar een risico voor banken. Als rentes in de toekomst stijgen en jij hebt een woonkrediet met een zeer lage rente, is dit voor je bank niet langer een goede investering.

Ook krijg je vandaag op een traditionele spaarrekening geen hoog rendement meer. Dat kan wél via fiscaal voordelig pensioensparen of via goed uitgekozen beleggingen. Je moet jezelf vooral de vraag stellen: “Kan ik nog goed leven én sparen als ik meer afbetaal per maand door op korte termijn te lenen?”

Maar ook als je nog voldoende opzij kan zetten, kan het het zeer interessant zijn om op 20, 25 of zelfs 30 jaar te lenen. Want je extra spaarbudget kan je op termijn veel meer opbrengen dan wat je lening je vandaag aan rente kost.

Is sparen moeilijk of heb je in de toekomst meer kosten omdat je een gezin start? Dan kies je sowieso best voor een hypothecaire lening op langere termijn.

Maak een afspraak en we bekijken graag samen met jou of jij best op korte of op lange termijn leent.