Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Huren of kopen: wat is de beste keuze?

28 september 2018
2 min. leestijd

Ga ik huren of kopen? Kies ik voor een appartement of voor een huis? Het is zijn twee vragen die veel jonge twintigers zich stellen wanneer ze op eigen benen willen staan. Maar wat heeft nu de meeste voordelen en waarom?

Vandaag de dag kost een huis in België gemiddeld 250.000 euro. Stel dat je kiest om dit huis te kopen en een hypothecaire lening aangaat voor 30 jaar, dan betaal je maandelijks 970 euro af aan je woonkrediet. Als je kiest om een gelijkaardige woning te huren, dan zal je maandelijks ongeveer hetzelfde bedrag betalen aan huur.

Als je koopt, zal je van deze 970 euro de eerste maand 480 euro aan kapitaal terugbetalen voor je woonkrediet. Dat is dus gelijk aan 480 euro sparen. De rest zijn interesten. Elke maand zal je meer aan kapitaal terugbetalen en wordt het gedeelte aan interesten kleiner. Je spaart dus steeds meer, maar je betaalt telkens dezelfde 970 euro.

Als eigenaar van een woning krijg je ook heel wat mooie fiscale voordelen zoals de woonbonus. Een ander voordeel is dat de waarde van je huis op lange termijn heel wat zal stijgen, een meerwaarde waar je als huurder natuurlijk niet van kan genieten. Onthou ook dat aan het kopen van een huis heel wat kosten zijn verbonden. Hoe langer je eigenaar bent van een woning, hoe minder deze kosten echter wegen op de totale uitgaven. Ook moet je als eigenaar van een woning jaarlijks onroerende voorheffing betalen op je huis, wat ook weer een kostenverhogende invloed heeft op het totale plaatje.

Ook bij huren krijg je te maken met extra kosten om mee rekening te houden. Zo zal je huur bijvoorbeeld geïndexeerd worden. Dat wil zeggen dat je huur zal stijgen en dat deze na 30 jaar bijna zal verdubbelen. Uiteindelijk betaal je dus heel wat meer dan 970 euro per maand om je huis te huren.

Algemeen kunnen we dus stellen dat het kopen van een huis heel wat voordelen heeft tegenover huren. Twijfel je nog of kopen wel iets voor jou is? Maak een gratis afspraak en we bekijken samen de mogelijkheden.