Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Is huren altijd weggegooid geld?

Zo snel mogelijk een huis kopen, ook al zit je dan misschien (te) krap, of toch iets langer huren: wat is op lange termijn het beste voor je financiën?

Je hoort het vaak zeggen, dat huren weggegooid geld is. Is dat ook effectief altijd zo?

Dat hangt er maar van af. Een heel aantal factoren spelen daarbij een rol, je moet ze tegen elkaar afwegen.

Huren…

Aan huren zit een heel aantal voordelen: het is flexibeler. Als je moet verhuizen voor je werk is dat bijvoorbeeld geen probleem, je hoeft je geen zorgen te maken over een woning die verhuurd of opnieuw verkocht moet worden. Je hoeft je als huurder ook niks aan te trekken van het groot onderhoud van je woning: kosten aan het dak, het buitenschilderwerk, sanitaire en elektrische installaties… Die zijn allemaal voor de eigenaar. Je maandlasten liggen daardoor een pak lager, maar daar staat wel tegenover dat je huis niet je eigendom wordt en je dus geen vermogen opbouwt.

Als het rendement op je spaargeld laag is, wordt het interessanter om een huis te kopen

… of kopen?

Als eigenaar heb je naast het nadeel van de hogere onderhoudskosten ook een hele reeks voordelen die je als huurder niet hebt. Kopen wordt bijvoorbeeld fiscaal beloond.

De huren worden ook geïndexeerd, de af te betalen som voor je woonkrediet niet. Als je eigenaar bent, speelt inflatie dus in je voordeel, je afbetaling wordt lichter. Als je een woning koopt, kan je het volledige huurbedrag uitsparen. Als je later met pensioen bent, is je woonkrediet ook meestal afbetaald, zodat je je pensioenkloof snel dicht. Ben je geen eigenaar, dan blijft de huur doorlopen.

Hoe goed is je basis?

Huren of kopen? Welke van de twee financieel het meeste oplevert, hangt natuurlijk samen met het rendement op je spaargeld. Brengt dat weinig op, zoals nu het geval is, dan is kopen zeker interessanter. Je moet ook rekening houden met de waardestijging óf –daling van het huis dat je koopt. En dan is er nog de evolutie van de index en de inflatie… Vandaag de dag staat de hypothecaire rente op zijn laagste punt sinds tien jaar en stimuleert de overheid het bezit van een eigen woning nog in ruime mate, dat maakt het veel interessanter om te kopen. In heel wat gevallen ontleen je netto bekeken renteloos dankzij de woonbonus in de verschillende gewesten.

Toch moet je eerst bekijken of je basis stevig genoeg is om een huis te kopen: als je maandelijkse afbetaling te hoog is in verhouding tot je inkomen, kan je in de problemen komen. Soms kan het interessanter zijn om nog even te wachten, zodat je jezelf niet te krap zet en in het rood komt te staan: dat kan je meer kosten dan het rendement dat je eigen woning je oplevert.

Is het moment voor jou gekomen om te kopen of wacht je beter wat langer? Laat je daarin goed adviseren

Vraag onafhankelijk advies

Is het moment gekomen voor jou om te kopen, of wacht je beter nog wat langer? Hoe is de verhouding tussen je inkomen en je maandelijkse afbetaling? Is er in je planning ruimte voor een gezonde financiële buffer en voor pensioensparen (dat ook fiscaal beloond wordt) bijvoorbeeld? Die omstandigheden zijn voor iedereen verschillend en kunnen veranderen. Het beste wat je kan doen, is jouw financiële situatie goed bekijken en inschatten wat je beste optie is. Het neutraal advies van de Immotheker Finotheker kan je daarbij helpen.