Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Co-housing: met meer mensen een huis kopen, kan dat?

Je hebt een fantastisch pand gevonden, maar het is te groot én te duur voor jou en je budget. Stel: een vriend of kennis is ook geïnteresseerd en stelt voor om het samen te kopen. Is dat een goede en haalbare optie? Wij zetten de praktische aspecten van co-housing voor je op een rijtje.

Door de stijgende woningprijzen is co-housing – met meerdere mensen een huis kopen en (een deel van) de ruimtes in het huis en de tuin delen - een groeiende trend. Dat klinkt mooi in theorie, maar in de praktijk is het niet altijd eenvoudig om alles goed geregeld te krijgen.

Kopen in onverdeeldheid

Samen met iemand die je kent of zelfs met een groep mensen een huis kopen: het kan in principe, maar het is niet eenvoudig. Als je niet getrouwd bent en je koopt samen een woning – of dat nu met je partner, een (groep) vriend(en), je moeder of je zus is, het kan in gelijk welke combinatie – dan doe je dat als losstaande individuen. De akte heeft het in zo’n geval over ‘kopen in onverdeeldheid’ omdat de woning niet verdeeld is en toebehoort aan meerdere personen. Zo’n onverdeeldheid kan in verschillende verhoudingen: fifty-fifty, maar ook – meestal naargelang het bedrag dat elk van de partners officieel inbrengt - 75-25 procent, 30-30-40 of zelfs 98-2 procent.

Je koopt ‘in onverdeeldheid’, maar elk van de partners kan daar op gelijk welk moment een einde aan maken

De onzekerheid blijft

Je moet goed beseffen dat elk van de kopers op gelijk welk moment een einde kan maken aan de onverdeeldheid. Jouw woondroom kan dus elk moment de lucht in schieten. Gewoon door een verzoekschrift aan de rechter te richten, kan je medekoper je dwingen om zijn aandeel over te kopen of om de woning te verkopen en dan moet je daaraan gehoorzamen. Je kan in de aankoopakte een clausule opnemen waarin je beiden belooft om je vijf jaar te binden, om je daartegen te beschermen. Na die vijf jaar kan je die belofte weer voor vijf jaar verlengen, maar je kan je wettelijk niet ineens voor tien of twintig jaar engageren. Vijf jaar is telkens het maximum. Hou in je achterhoofd dat het zeer frustrerend kan zijn als je jezelf voor 5 jaar hebt vastgereden en je omstandigheden veranderen.

Laat je goed adviseren over de voorwaarden die verbonden worden aan de koopakte

Partnerkeuze telt

Denk je er toch over om samen met en vriend of een groepje anderen de knoop door te hakken en samen een huis te kopen? Doe co-housing alleen met iemand die je 100 procent vertrouwt, iemand die je door en door kent en iemand van wie je weet dat hij of zij kredietwaardig is. Een goede ‘partnerkeuze’ is hier even belangrijk als binnen een relatie. Laat je goed adviseren, zeker over de voorwaarden die verbonden worden aan de verkoopakte, voor jezelf én voor de andere partij(en).