Immotheker Finotheker
  • Nieuws
  • Wonen

Nooit in het rood met een financiële buffer

Beleggen is mooi, maar als al je geld vastzit en je moet gaan lenen omdat de wasmachine stuk gaat of omdat je andere onverwachte kosten hebt, verdwijnt je rendement als sneeuw voor de zon door die duurdere persoonlijke lening. Met een financiële buffer kan je jezelf daartegen beschermen.

Met een gezonde buffer bewaar je je financiële onafhankelijkheid; je bent zelf nog altijd je beste verzekeraar

Natuurlijk wil je dat je geld zo goed mogelijk rendeert en wil je liefst zoveel mogelijk beleggen, maar pas op... “Als je al je liquide middelen belegt, kan je in de problemen raken’, waarschuwt John Romain van Immotheker Finotheker. “Als je een dure lening moet afsluiten voor onverwachte kosten, ben je verder van huis. Je betaalt hoge rentes en verliest je financiële onafhankelijkheid.“ Daar kan je je tegen beschermen met een financiële buffer die je opzij zet voor noodgevallen.

Bewaak je financiële onafhankelijkheid

Het principe is eenvoudig: zorg dat je een som geld op je rekening hebt staan om grotere, onverwachte uitgaven te kunnen betalen Het is niet bedoeld als pensioenvoorziening of om een lange periode van werkloosheid op te vangen, maar wel om extra dure maanden zoals de eerste schoolmaand te kunnen overbruggen zonder een krediet te moeten aangaan, of om meubels, huishoudtoestellen en noodzakelijke spullen te kunnen vervangen als het nodig is. Je buffer kan nodig zijn om onverwacht onderhoud of schade aan je auto te betalen of om onderhoudswerken aan je huis te laten uitvoeren. Als je dat geld op je rekening hebt staan, hoef je geen – dure – persoonlijke lening af te sluiten of hoge rentes op je kredietkaart te betalen en raak je niet in de problemen. Op die manier ben je zelf je beste verzekeraar en hou je de controle over je financiën.

Hoe groot moet je buffer zijn?

De kunst is je buffer zo goed mogelijk te berekenen, zodat je genoeg hebt als het nodig is, maar ook niet te veel, zodat je je geld niet kan laten renderen op de best mogelijke manier. Hoe groot die buffer minimaal moet zijn, hangt af van je persoonlijke situatie: woon je samen of alleen? Heb je inwonende kinderen? Om je een idee te geven: voor een single van 30 jaar met een inkomen van 1600 euro netto per maand, is een minimumbuffer van 3655 euro aangewezen. Voor twee partners met een twee kinderen en een gezamenlijk netto inkomen van 4200 euro wordt een minimumbuffer van 5130 euro gerekend.