Immotheker Finotheker
  • Wonen
  • Nieuws

Waar moet ik rekening mee houden bij het opstellen van mijn budget voor mijn hypothecaire lening?

28 september 2018
1 min. leestijd

Wanneer je op huizenjacht bent, zal je vaak merken dat de mooiste huizen snel verkocht zijn. Als je dan eindelijk je droomhuis hebt gevonden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een bod plaatsen. Maar kan je dat wel betalen?

Een huis kopen is heel leuk en spannend, maar gaat vaak ook gepaard met veel stress en vragen. Je wil natuurlijk je huidige levensstijl kunnen verder zetten zonder al te veel in te boeten op hoe vaak je gaat winkelen, op reis gaat of uit eten gaat. Daarom is het belangrijk dat je vooraleer je op huizenjacht gaat, je al een haalbaar budget voor je woonkrediet opmaakt. Zo formuleer je ook meteen een antwoord op de vraag: ‘Hoeveel kan ik lenen?’

Om het budget voor je woonlening te bepalen moet je met heel wat zaken rekening houden. Om je levensstandaard te kunnen behouden is de eerste stap het kijken naar hoeveel je nu betaalt aan huur en hoeveel je elke maand spaart. Daarnaast moet je steeds eventuele toekomstige kosten in je achterhoofd houden. Misschien gaan de energiekosten wel omhoog? Of wil je binnenkort een nieuwe auto kopen of aan kinderen beginnen?

Maar daar stopt het niet. Ook de kosten voor het onderhoud van je woning, de nieuwe schuldsaldo- en brandverzekering en het maandelijks bedrag dat je wil sparen moet je in rekening brengen bij het berekenen van het budget voor je woonkrediet.

Op die manier bepaal je op voorhand jouw maximale aflossing van de hypothecaire lening. Blijkt dan dat je droomwoning net buiten dat budget ligt? Dan kan je door op langere termijn te lenen misschien toch dat huis kopen.

Ben je niet zeker of je je budget wel op een correcte manier berekent of wil je extra advies over het bepalen van een budget of het aangaan van een hypothecaire lening? Maak een afspraak en we bekijken het samen.

Doe hier alvast onze lening simulatie.