Immotheker Finotheker
  • Wonen

Wat is herfinancieren en wanneer is het interessant?

De laatste jaren zijn de rentes behoorlijk gestegen. Hoe hoger de rente op je woonkrediet, hoe groter de kans dat je geïnteresseerd bent in een herfinanciering, zeker als de rentes beginnen dalen. Maar hoe werkt herfinancieren nu precies en wanneer wordt het interessant? Zo draait een herfinanciering om meer dan een lagere rentevoet en zijn er kosten aan verbonden die moeten opwegen tegen een mogelijke besparing. In dit blogartikel vertellen we je wat je moet weten over herfinancieren.

Wat is herfinancieren?

Bij een herfinanciering vervang je je huidige woonlening door een nieuwe met betere voorwaarden. Vaak gaat het dan om een lagere rentevoet. Er zijn twee soorten herfinancieringen:

  • Intern: je onderhandelt een nieuw tarief bij je huidige bank
  • Extern: je stapt over naar een andere bank

Wanneer is het interessant om te herfinancieren?

Het verschil tussen je huidige lening en potentieel nieuwe lening moet voldoende groot zijn. Doorgaans is de vuistregel: minstens 1% verschil in rentevoet. Een herfinanciering is namelijk niet gratis en je moet rekening houden met de kosten.

Welke kosten zijn er verbonden aan een herfinanciering?

Bij een interne herfinanciering betaal je een wederbeleggingsvergoeding. Dit komt neer op zo’n drie maanden interest. Daarbovenop komen nog dossierkosten.

De kosten van een externe herfinanciering lopen hoger op. Naast een wederbeleggingsvergoeding en dossierkosten hangt er ook een prijs aan het stopzetten van je huidige lening (een zogenoemde handlichting) en het openen van een nieuwe lening (inschrijvings- en notariskosten).

Maar langs de andere kant kan een andere bank je vaak een interessanter voorstel doen dan je huidige bank. Zij willen natuurlijk graag een nieuwe klant binnenhalen. Het is dus belangrijk die voordelen op te wegen tegen de extra kosten.  

Let op: heb je samen met je lening een schuldsaldoverzekering afgesloten? Dan moet deze bij een herfinanciering ook worden aangepast. De premie werd immers bepaald op basis van je oorspronkelijk leenbedrag en looptijd.

Hoe weet ik wanneer het de moeite loont om te herfinancieren?

Via onze online simulatietool kan je alvast zelf berekenen of je kunt besparen door je lening te herzien. Als het antwoord ja is, of twijfelt of de besparing opweegt tegen de kosten, kom dan zeker eens langs voor een gratis afspraak. We helpen je graag de juiste keuze te maken, onafhankelijk van je bank!

Kan ik bij Immotheker Finotheker terecht voor een herfinanciering als ik mijn lening ergens anders heb afgesloten?

Jazeker. Immotheker Finotheker werkt altijd onafhankelijk van welke bank of financiële instelling ook. Dus het maakt niet uit waar je je lening hebt afgesloten, we kijken met plezier naar welk voordeel jij uit een herfinanciering kunt halen. En tegelijk kijken we ook of je niet kunt besparen door je brand- of schuldsaldoverzekering te herbekijken. Dat is de kracht van onafhankelijkheid! Maak gratis een afspraak bij een van onze kantoren.