Immotheker Finotheker
  • Nieuws
  • Wonen

Wie doet nu het meeste voordeel met de nieuwe regels rond registratierechten in Vlaanderen?

Sinds 1 januari 2022 zijn de registratierechten (officieel verkooprechten genoemd) in Vlaanderen gehalveerd van 6 naar 3 procent voor de enige eigen woning. De impact op de aankoop van een huis is duidelijk voor wie nog geen eigendom heeft, maar wat als je er al wel al een hebt en deze gaat verkopen? En hoe zit het met de meeneembaarheid?

Traditioneel komt de meeneembaarheid van het verkooprecht neer op een besparing van maximum 13.000 euro bij de aankoop van je volgende woning. Die besparing komt te vervallen vanaf 2024. De hamvraag is dus: winnen enkel de eerste eigen-woningkopers of zijn ook zij die hun woning verkopen om een nieuwe te kopen beter af met de nieuwe wetgeving? Dat blijkt volledig af te hangen van het aankoopbedrag.

Vanaf welk bedrag is 3% registratierechten voordeliger dan de huidige meeneembaarheid?

Immotheker Finotheker berekende het exacte bedrag waarop de halvering van de registratierechten interessanter wordt dan de meeneembaarheid, en dat bedrag blijkt best hoog te liggen: 433.333 euro om precies te zijn. Je huis verkopen om een nieuw huis te kopen voor een lager bedrag dan dat zal vanaf 2024 dus niet altijd voordeliger zijn dan vandaag. Als je van plan bent meer dan 433.333 euro uit te geven voor je enige eigen woning zijn de verlaagde verkooprechten van 3% wél voordeliger dan het in rekening brengen van de maximale meeneembaarheid van 13.000 euro. Welke impact zal deze evolutie hebben op de huizenmarkt?

John Romain, oprichter van Immotheker Finotheker, legt uit:

“De huizenmarkt is in volle beweging. Wie bv. voor 2024 zijn woning verkoopt én een nieuwe koopt, haalt het onderste uit de kan als de prijs van de nieuwe woonst bv. 300.000 euro is en je het maximum van 13.000 euro kan meenemen. Je wint zo dankzij de meeneembaarheid 4.000 euro. Maar ik kijk toch vooral naar de jongeren. Daar speelt de meeneembaarheid niet en kan de halvering van de verkooprechten echt wel het verschil maken tussen genoeg eigen middelen of niet.”

Het loont om tot in detail uit te rekenen hoe je kostenplaatje eruit ziet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Onze adviseurs helpen je daar graag bij!