Immotheker Finotheker
  • Wonen

Alternatieve woonvormen: samen met je familie op zoek naar een woonoplossing

Hulp van familie bij de aankoop van een woning hoeft niet altijd in de vorm centjes. Er bestaan nog verschillende andere manieren waarop je elkaar kunt helpen! Lees zeker verder als je wilt weten hoe je geld kunt besparen én er tegelijkertijd samen iets leuks van kunt maken.

Je familielid koopt een deel van jouw woning

Vaak komt dit voorstel van de kredietinstelling die jou de centen gaat lenen omdat zij op die manier meer zekerheid heeft mocht het financieel mislopen.

Maar is het interessant voor jou? Als je een familielid een deel van je huis laat kopen, creëer je natuurlijk een onverdeeldheid. Deze onverdeeldheid heeft enkele gevolgen:

  • Bij de eventuele latere verkoop van de woning moeten jullie overeenkomen over de verkoopprijs.
  • Als het familielid sterft komt zijn/haar deel van jouw woning in zijn/haar nalatenschap terecht. Dit zorgt ervoor dat de erfgenamen van het familielid plots rechten verwerven op jouw woning.
  • Ook als je later het deel van het familielid wenst over te kopen, moeten jullie het eens zijn over de prijs.

Los van deze nadelen kan het voor jou uiteraard wel interessant zijn om je familielid een deel van je woning te laten kopen. Op deze manier moet jij immers minder zelf betalen. Als dit jou dus een goede oplossing lijkt omdat je bijvoorbeeld in een financieel moeilijke situatie zit, raden we je wel aan om volgende afspraak te maken:

Vermeld in de overeenkomst dat je na X aantal jaar de onverdeelde rechten overneemt tegen vooraf bepaalde voorwaarden. Deze vooraf bepaalde voorwaarden neem je mee op in de overeenkomst. Op deze manier staat vast dat jij na X aantal jaar de eigenaar van de volledige woning wordt en hoef je niet meer te discussiëren over de prijs, want deze werd op voorhand bepaald.

Twee manieren om samen te wonen (en toch apart)

Dicht bij een familielid wonen kan zeer handig zijn: er is altijd een babysit in de buurt, als je een ingrediënt te kort komt hoef je niet terug naar de winkel en in noodsituaties is er steeds iemand die je te hulp kan schieten! Daarnaast is het ook fijn om dicht bij de mensen die je liefhebt te zijn.

1) De koppel- of meergezinswoning

Misschien is de ideale woning voor jou en je familielid dan wel een koppel- of meergezinswoning?

Koppelwoning: Zoek twee aanpalende percelen voor halfopen bebouwing naast elkaar! Hierdoor wordt het bouwproject meteen ook een stuk goedkoper als je in zee gaat met dezelfde aannemer. Daarnaast heb je het voordeel dat een gedeelde muur lagere verwarmingskosten met zich meebrengt en een tuinafsluiting niet per se nodig is bij een gemeenschappelijke tuin.

Meergezinswoning: Ook is het mogelijk om op één perceel grond een meergezinswoning te bouwen. Zorg dan wel voor een omgevingsvergunning zodat het gebouw juridisch gezien in twee aparte delen kan worden opgesplitst. Zo is bijvoorbeeld de rechtervleugel van jou en de linkervleugel van je familielid. Ieder regelt dan ook los van elkaar de financiering van zijn eigen deel.

2) De kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een eengezinswoning waarin 2 gezinnen onder 1 dak wonen. Deze woning wordt opgesplitst in een hoofdwoning: de kangoeroewoning, en een bijkomstige woning: de buidelwoning. Dit soort woning bestaat vaak uit aparte woonunits met eventueel gemeenschappelijke ruimtes, waardoor ieder gezin zijn eigen privacy en zelfstandigheid behoudt.

Deze manier van samenwonen kan enorm kostenbesparend zijn: bepaalde aankopen kunnen immers gezamenlijk bekostigd worden (tuinspullen, wasmachine, droogkast,…) en ook de eventuele huurinkomsten voor het gebruik van de buidelwoning kunnen een groot verschil maken in de aflossing van het krediet.

Als je kiest voor deze woonvorm moet je wel rekening houden met enkele zaken:

  • Kijk na of het stedenbouwkundig mogelijk is om op deze manier samen te wonen in een kangoeroewoning.
  • Bekijk de fiscale gevolgen van allemaal samen onder één dak te wonen. Wat gebeurt er met eventuele studietoelagen of inkomensgarantie voor ouderen?

Contacteer ons!

Heb je meer informatie nodig over de voor-en nadelen van de besproken woonvormen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.