Immotheker Finotheker
  • Sparen
  • Wonen
  • Nieuws

Betaal je een belasting op spaargeld?

Op je huis, op je auto, op zowat alles wat je koopt betaal je belastingen, maar op je spaargeld gelukkig niet. Of toch wel? Betaal je belasting op spaargeld? Wij leggen het voor je uit.

Als je het geld dat je spaarde voor je extralegale pensioen vroeger wil opnemen, word je fiscaal gestraft

Er is veel te doen over een mogelijke belasting op vermogens. Worden alle inkomsten straks belast aan 25%, komt er een vermogensbelasting of een vermogenswinstbelasting? De toekomst zal het uitwijzen, als duidelijk wordt wat de tax shift precies zal inhouden.

Belast op je spaargeld?

Hoe zit het ondertussen met het geld dat je spaart en belegt voor later, voor na je pensioen? Moet je een belasting op je spaargeld betalen? Het is een feit dat de financiering van het wettelijke pensioen nu al zwaar onder druk staat. De kans is dan ook reëel dat de overheid met ‘éénmalige extra heffingen’ het kapitaal van de aanvullende pensioenreserves verder wil afromen. Het is nu al zo dat je fiscaal ‘gestraft’ wordt als je vroeger wil beschikken over het extralegale pensioen dat je hebt opgebouwd. Het vervroegd innen of het verhogen van de kapitaalheffingen op de extralegale pensioenuitkeringen van (meestal) 10% naar 25% is in een handomdraai gebeurd. Kijk maar naar het vervroegd innen van belastingen bij de pensioenspaarcontracten, of het verhogen van de liquidatiebonus – het appeltje voor de dorst van bedrijfsleiders - van 10% naar 25%...

Dat wil niet zeggen dat je dan maar niet moet investeren in je extralegale pensioen. Als het een troost kan zijn: dezelfde fiscale onzekerheid geldt voor alle beleggingen, zelfs die in het buitenland. Kijk maar in de voorgaande jaren naar de verhoging van de roerende voorheffing van 15% naar 25% bij de meeste beleggingen en de verhoging van de beurstaks tot 1,32%, het verhogen van de verzekeringstaks van 1,1% tot 2%.

En als je belegt in immo?

Als je belegt in vastgoed, ga je natuurlijk uit van een forse meerwaarde op lange termijn. Als je kijkt naar de laatste 50 jaar, was dat - gemiddeld – ongeveer 6,7 % per jaar. Moet je op die meerwaarde ook belastingen betalen? Niet als je belegging in vastgoed een investering is op termijn en je een paar jaar geduld kan hebben. De eerste 5 jaar betaal je namelijk een belasting op meerwaarde van 16,5%. Na vijf jaar valt dat tarief terug op 0% en hoef je bij een eventuele verkoop dus geen belastingen te betalen op de meerwaarde ondertussen.

Pas na vijf jaar word je niet meer belast op de meerwaarde van je investering in vastgoed

Zo zit het met huurinkomsten

Moet je belastingen betalen op de huurinkomsten die je hebt van een opbrengstgoed? Het hangt er helemaal van af aan wie je verhuurt.

Als je verhuurt aan een particulier (een gezin, een alleenstaande, studenten...) dan hoef je geen belastingen te betalen op de huurinkomsten die je krijgt. Je moet enkele belastingen betalen op het geïndexeerde kadastrale inkomen van het pand, verhoogd met 40 %. Als de intresten die je betaalde voor de hypothecaire lening van dit goed groter zijn dan dat bedrag, hoef je niks te betalen; via je betaalde intresten kan je deze belasting als het ware neutraliseren.

Verhuur je het pand aan een bedrijf of aan iemand die het gebruikt voor beroepsdoeleinden (bijvoorbeeld iemand met een vrij beroep), dan betaal je wél belastingen op de huurgelden die je krijgt. Ook in dit geval mag je de intresten die je betaalde op de hypothecaire lening van die belasting aftrekken.

Zit je met een specifieke vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.