Immotheker Finotheker
  • Wonen

Hoe financier je een verplichte energetische renovatie?

Investeringen om woningen energiezuiniger te maken kosten handenvol geld. Banken gaan er doorgaans van uit dat het gemiddeld 60.000 euro vergt om een woning met energielabel F naar D te brengen. Om uiteindelijk te landen op label A zou nog eens gemiddeld 40.000 euro nodig zijn. Maar hoe moet je dit allemaal financieren?

EPC-verslag als houvast

Heb je dit jaar een woning gekocht, dan vind je op het EPC-verslag alvast welke verschillende investeringen bijdragen aan het bereiken van een gunstiger energielabel. Kleurcodes – te beginnen bij rood, naar geel, groen en tot donkergroen – geven aan welke de meest urgente investeringen zijn. Daarbij staat ook op Vlaamse EPC-verslagen een vork met een indicatie van de geschatte kostprijs voor elke maatregel. Op die manier hebben kopers van een nieuwe woning meteen een vrij goed zicht op het budget dat nodig is om een woning naar het gewenste energielabel te brengen.

Voor de meeste kopers worden die bijkomende investeringen een serieuze financiële dobber. Gelukkig zijn er heel wat maatregelen om hen financieel te ondersteunen bij de renovatie van hun woning.

Premies

Voor energetische renovaties zijn er tal van premies en fiscale steunmaatregelen. Op Premiezoeker.be krijg je voor jouw woonplaats een overzicht van alle federale, Vlaamse, provinciale en gemeentelijke premies. Verder is er nog MijnVerbouwPremie.be, het online loket waarop je terecht kunt als je in Vlaanderen financiële steun of premies wilt aanvragen voor een energiebesparende verbouwing.

Verlaagde registratierechten

Sinds 1 januari 2022 betalen Vlaamse kopers die een ingrijpende energetische renovatie of een gedeeltelijke herbouw uitvoeren slechts 1% registratiebelasting in plaats van 3%. Deze korting voor de start van de werken geeft hen meer kapitaalkracht om te investeren in een energiezuinige woning. De gunstmaatregel geldt voor de aankoop van de enige eigen woning. Het geldt ook enkel voor ingrijpende energetische renovaties, waarbij de medewerking van een architect is vereist en waarover een bouwaanvraag of omgevingsvergunning noodzakelijk is.

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Koop je een woning of appartement met een slechte energieprestatie (label E of F) én wens je een energetische renovatie uit te voeren, dan kan je bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet met rentesubsidie aangaan. De Vlaamse overheid keert dan jaarlijks een rentesubsidie uit. Het renovatiekrediet kan je alleen maar aanvragen als je ook een hypothecaire lening hebt afgesloten voor de aankoop van de woning én je moet het renovatiekrediet samen aanvragen bij dezelfde instelling. De maximale looptijd van het renovatiekrediet bedraagt twintig jaar en de looptijd mag ook de looptijd van de hypothecaire lening niet overschrijden.

Welk bedrag je voordelig kunt lenen, hangt af van hoe energiezuinig de woning zal worden. Stel: je koopt een woning met EPC-label F die je naar een B-label wilt brengen. Dan kun je maximaal 45.000 euro ontlenen via het renovatiekrediet. Je krijgt dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid van -3 procent, wat een korting is tegenover de marktrentevoet. Voor een lening op 20 jaar levert dat een maximale rentesubsidie op van 14.678 euro. Binnen de periode van vijf jaar moet je voor de woning een EPC-attest kunnen voorleggen met het afgesproken energielabel. Is dat er niet? Dan wordt de rentesubsidie stopgezet, de betaalde subsidies worden teruggevorderd en er volgt een administratieve boete die kan oplopen tot 1.200 euro.

Mijn VerbouwLening

Een andere financieringsmogelijkheid is de Vlaamse MijnVerbouwLening. Daarmee kun je tot 60.000 euro aanvragen voor renovaties die zowel gericht zijn op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Voor de lening geldt een rentetarief van 2,25 procent, maar alleen gezinnen uit de laagste en middelste inkomens komen in aanmerking voor de lening. Je kunt de MijnVerbouwLening niet aanvragen wanneer je ook al een renovatiekrediet met rentesubsidie afsloot.

➡️ Het financieren van een verplichte energetische renovatie is een complexe uitdaging. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Wij vergelijken meer dan 2.000 woonkredieten bij 16 banken en helpen jou graag je financiering rond te krijgen. Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken.