Immotheker Finotheker
  • Sparen

10 tips om beter te kunnen sparen

Sparen is een beetje zoals diëten. Je begint met goede voornemens, maar na verloop van tijd kan je het niet meer volhouden. Zorg dat je geld sparen zo efficiënt mogelijk verloopt. Pas deze 10 tips toe om je spaarvoornemens tot een goed einde te brengen.

Spaar elke maand een deel van je loon

Stort bij het begin van elke maand (automatisch) een deel van je loon door naar je spaarrekening. Je zal zien dat deze gewoonte je in een positieve mindset brengt. Op die manier zal je ook niet zo snel vallen voor impulsaankopen. Als je dan toch een grote uitgave wil doen, zal je waarschijnlijk iets meer nadenken op het ogenblik dat je het geld van de spaarrekening haalt.

Vele kleintjes maken ook één groot

Heb je al eens uitgerekend wat kleine ‘gewoontes’ je maandelijks kosten? Elke dag een koffie in het station, een dagelijkse snack uit de automaat op het werk of een pakje sigaretten. Het is vaak de som van vele kleintjes die doortikt in de uitgaven op het einde van de maand.  

Een spaarplan brengt structuur

Je sluit best een spaarplan af om regelmatig vaste bedragen te storten. Zo maak je van sparen een vaste gewoonte en dat is alleen maar positief. Maandelijks €100 sparen werpt zo meer vruchten af dan wisselende spaarbedragen te storten.

Vaak vergeet je te sparen of spaar je net te veel waardoor je later toch het spaargeld moet aanspreken. Bij sommige spaarplannen zal je uiteindelijk ook je plan moeten afkopen.

Wat is jouw ideaal spaarbedrag per maand?

Bereken op jaarlijkse basis hoeveel geld je nodig hebt voor alle uitgaven. Daarna bekijk je wat je maandelijks ontvangt aan inkomsten. Van het verschil tussen uitgaven en inkomsten zou je dan een deel opzij kunnen zetten.

Heb je het moeilijk om je inkomen over verschillende potjes te verdelen? Aarzel dan niet om een beroep te doen op programma's die je helpen bij het budgetteren, zoals bijvoorbeeld YNAB (www.youneedabudget.com). Zo zie je meteen hoeveel er overblijft.

Uiteraard kan je dat ook met een doodgewoon boekje doen waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt, maar zo’n online programma geeft grafisch een duidelijk overzicht en doet het rekenwerk voor je.

Kies voor gespreide betalingen

Ga voor een gespreide betaling als dit gratis wordt aangeboden bij je abonnementen, verzekeringen en andere contracten. Vergeet zeker niet om na te kijken of er afzonderlijke kosten zijn voordat je intekent op een gratis spreiding van betaling. In de algemene verkoopsvoorwaarden zitten er soms addertjes onder het gras.

Sparen voor een (klein)kind doe je best op eigen naam

Sparen op eigen naam met jouw (klein)kind als begunstigde brengt enkele voordelen met zich mee. Zo kan jij beslissen wanneer je het geld opneemt en in geval van nood gebruiken voor eigen uitgaven.

Een spaarplan op jouw maat

Banken of verzekeraars bieden vaak producten aan met een 'extra' dekking. Laat je niet vangen door het 'flexibele' aspect dat je wordt aangeboden. Flexibiliteit kan je meestal ook in andere oplossingen vinden en vaak aan een lager tarief.

  • Kies een spaarplan dat op jouw maat gemaakt is
  • Het is dus logisch dat jouw spaarplan niet automatisch past in een formule die je bank of verzekering heeft bedacht.
  • Hou zelf de controle, geef de teugels niet uit handen aan de bank.

Betaal je rekeningen op tijd

Een administratieve rappelkost kan wel eens oplopen tot 5% of 10% van een kleine factuur.

Ga niet onder nul op je rekening

Een negatieve rente op je rekening kan al snel oplopen tot 10% en meer.

Ga verstandig om met een financiële meevaller

Te veel betaald aan de belasting? Een lagere energiefactuur? Het kan zomaar voorvallen. Ga niet impulsief shoppen maar beleg dit bedrag op lange termijn. Je zal er zoveel méér mee kunnen doen in de toekomst.