Immotheker Finotheker
  • Sparen
  • Wonen
  • Nieuws

(Hoeveel) moet je sparen voor een huis?

Het is een prima belegging, via de woonbonus heb je fiscaal voordeel, een eigen huis is de beste verzekering tegen armoede die je kan hebben... Argumenten genoeg om er zo snel mogelijk aan te beginnen, maar: hoeveel moet je sparen voor een huis en vanaf wanneer kán je ook je eigen woning kopen? Ontdek er hier alles over.

In principe kan je tot 125% van de vrije verkoopwaarde van je huis lenen

Hoeveel je moet sparen voor een huis? Dat hangt natuurlijk af van wélk huis je wil kopen en hoe hoog en hoe vast je inkomen is. Als je de totale aankoopsom van het huis kent, registratierechten en notariskosten inbegrepen, kan je gaan kijken of dit huis voor jou een haalbare kaart is.

Een woning kopen zonder dat je eigen vermogen inbrengt, is moeilijk; in de realiteit heb je toch een spaarpot of extra steun van bijvoorbeeld je ouders nodig. De meeste banken geven hun laagste rente als je leent voor minder dan 80 % van de koopwaarde van de woning. Dat betekent niet dat je je woondroom kan vergeten als je minder gespaard hebt: het is mogelijk om tot 125% van de vrije verkoopwaarde te lenen. Die vrije verkoopwaarde is de waarde bij een onderhandse verkoop, geschat door een erkend expert of de aankoopprijs in de verkoopscompromis als die lager uitvalt dan de geschatte prijs. Zo’n 125% hypothecair krediet is vooral interessant voor jonge mensen die een woning willen kopen en nog maar weinig of niet hebben gespaard. Meer weten hierover? Bekijk onze checklist om een huis te financieren.

De meeste banken geven hun laagste rente als je leent voor minder dan 80% van de koopwaarde van de woning

Hoe zit het met je buffer?

Een huis kopen als je weinig tot niets gespaard hebt: het kan dus, maar is niet ideaal. Door te gaan voor de maximum leencapaciteit en weinig of geen reserve op je eigen bankrekening, kan je in de problemen raken. Het is belangrijk om een gezonde financiële buffer over te houden, zodat je geen (dure) persoonlijke lening moet afsluiten als je een tegenvaller hebt. De intrest die je betaalt als je op je rekening in het rood gaat of de intrest op je kredietkaart of op zo’n persoonlijke lening, liggen pakker hoger dan je woonkrediet. Op die manier ben je zelf je beste verzekeraar en kan je je financiële afhankelijkheid behouden.

Een belangrijke vraag is dan ook: hoeveel ‘buffer’ jij? Hoeveel hou je opzij van je spaargeld? Of een vastgoed-avontuur goed afloopt, hangt in de eerste plaats af van je levensstijl, of je nu single bent of niet. Je kan er niet omheen dat die lifestyle veel luxueuzer is geworden. Eén of twee wagens, enkele gsm’s, ten minste één computer met internetverbinding, één (maar eigenlijk liever twee) keer per jaar met vakantie: het wordt toch beschouwd als de norm voor de meeste Belgische gezinnen. Gezien de fors gestegen vastgoed- en energieprijzen is het vandaag nog meer dan vroeger een absolute noodzaak om je eigen maximale netto leenlast nauwkeurig te bepalen, zodat je jouw levenskwaliteit kan houden en je budget in evenwicht blijft.