Immotheker Finotheker
  • Pensioen

Pensioensparen: wanneer kiezen voor 990 euro of 1270 euro?

Sinds 2018 heeft de overheid twee systemen voor pensioensparen in het leven geroepen waardoor je dit jaar nog 280 euro extra kan storten. De beste keuze voor je pensioensparen maken, wordt nu nóg belangrijker. Een overzicht.

Wanneer kies ik voor maximaal 990 euro?

Ik behoud mijn huidige belastingvoordeel op de gestorte premie van 30% of 297 euro indien ik nu reeds dit maximum van 990 euro stort.

Ik beleg eventueel 280 euro zonder enig fiscaal voordeel, zo blijft het belegde kapitaal altijd beschikbaar.

Wanneer kies ik voor maximaal 1.270 euro (en minimaal 1.188 euro)?

Ik weet dat mijn belastingvoordeel op de gestorte premie slechts 25% bedraagt maar wel 317,50 euro indien ik kies voor dit nieuwe maximum van 1270 euro.

Ik heb een levensverzekering met een gewaarborgd rendement (type tak 21) afgesloten. Daar ik weet dat de rendementen in niet- fiscale levensverzekeringen van het type tak 21 vaak veel lager liggen, ga ik beter voor het maximum van 1.270 euro.

Ik heb een beleggingsverzekering (type tak 23) afgesloten. Hoewel ik weet dat er ook niet-fiscale beleggingsopportuniteiten bestaan, ga ik voor het hogere maximum van 1.270 euro want ik ben me bewust van mijn pensioenkloof en heb dit fiscale duwtje nodig om mijn pensioentekort aan te vullen.

Ik stort zeker méér dan 1.188 euro (x 25% belastingvoordeel = 297 euro), anders zal mijn belastingvoordeel uiteindelijk lager uitvallen dan het huidig voordeel op een storting van 990 euro.

Zal ik meer eindbelasting betalen als ik mijn premie verhoog?

Ik weet dat ik 8% belasting zal betalen ongeacht welk bedrag ik stort.

Kan ik wijzigen van het ene systeem naar het andere?

Ik zal mijn keuze elk jaar moeten bevestigen en dus opnieuw kunnen wijzigen.

Bekijk je het graag met een van onze financiële experts? Maak een afspraak.