Immotheker Finotheker
  • Wonen

Regina kocht alleen haar appartement om te genieten van haar pensioen

Met de kinderen die stilaan hun vleugels uitslaan en het ouderlijk huis verlaten, wordt de gezinswoning wat te groot voor Regina. Tijd om uit te kijken naar een nieuwe woning waar ze binnen een paar jaar van haar pensioen kan genieten.

Er kwam een mooi project op haar pad: Huis Cadix in centrum Mechelen. Het voormalig klooster wordt omgetoverd tot een gemengd stedelijk complex met appartementen, een koffiehuis, een kribbe en twintig kamers voor begeleid wonen van personen met een verstandelijke beperking. “De ideale plek om met mijn rollator rond te rijden wanneer het zo ver is,” lacht Regina. Maar er kwamen een paar extra moeilijkheden kijken bij de aankoop van het appartement: Regina’s leeftijd en het feit dat een projectontwikkelaar haar gezinswoning wil opkopen. Ze klopte aan bij Immotheker Finotheker adviseur Gilles in Mechelen en nu wordt haar droom werkelijkheid!

Wanneer een overbruggingskrediet geen optie is

Een overbruggingskrediet is vaak het eerste waar mensen aan denken wanneer ze een nieuwe woning kopen terwijl de oude woning nog niet verkocht is. Daarmee kan de nieuwe woning aangekocht worden, en het overbruggingskrediet wordt afgelost wanneer de oude woning verkocht is.

“In Regina’s verhaal was een overbruggingskrediet geen optie,” steekt Gilles van Immotheker Finotheker Mechelen van wal. “Het appartement dat ze aankoopt, moet nog gebouwd worden en zal pas eind 2022 klaar zijn. Een overbruggingskrediet kan je maar opnemen voor 6 maanden of in uitzonderlijke situaties tot 2 jaar.”

Daar komt nog eens bij dat een projectontwikkelaar de gezinswoning wil opkopen. Die procedures kunnen soms tot tien jaar aanslepen vooraleer daar een akkoord rond is. En dan bestaat er nog het risico dat het project niet goedgekeurd raakt en de woning alsnog niet verkocht wordt. Dus het kan nog lang duren vooraleer Regina effectief het geld van de verkoop van de gezinswoning in handen heeft.

“Omdat Regina richting zestig gaat, willen de kredietverstrekkers ook geen krediet met een looptijd van 25 jaar meer goedkeuren. Een krediet met een kortere looptijd zorgt dan weer voor een te grote aflossing per maand om verder nog comfortabel te kunnen leven,” vervolgt Gilles.

Een bulletkrediet met looptijd van tien jaar

“En toen begon Gilles over een bulletkrediet,” gaat Regina verder. “Ik had er nog nooit van gehoord en denk dat hij het zeker drie keer heeft moeten uitleggen voor ik het helemaal begreep. En hij had het gerust nog tien keer extra willen uitleggen ook,” vervolgt Regina.

Met een bulletkrediet betaal je gedurende de looptijd enkel interesten. Pas op het einde van het krediet moet je het volledige geleende bedrag terugbetalen. Op die manier is de maandlast veel lager, omdat je alleen interesten betaald. Maar je moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat je op het einde het volledige kredietbedrag op tafel kan leggen.

“En dat is in Regina’s situatie het geval. Niet alleen kan ze binnen een paar jaar rekenen op een uitbetaling van haar pensioenspaarrekening maar ook nog op het geld van de verkoop van de gezinswoning,” legt Gilles uit.

Gemoedsrust en vertrouwen dankzij Immotheker Finotheker

“Ik ben heel blij dat ik bij Gilles terecht ben gekomen met mijn verhaal. Hij heeft geluisterd, alle factoren op een rijtje gezet en samen met mij alle verschillende opties besproken: een ‘gewoon’ krediet, een overbruggingskrediet, een bulletkrediet, ... Telkens met de juiste cijfers erbij en details zodat ik steeds een correct beeld had van wat me in elk scenario te wachten stond,” zegt Regina.

En tot Regina’s grote verbazing is het gelukt om haar droom rond te krijgen. “Het geeft me enorm veel gemoedsrust en vertrouwen, dit had ik zelf nooit kunnen bedenken!” sluit ze af met een grote glimlach.

Wil je meer inspiratie opdoen?

Lees dan zeker ook de andere interviews met Immotheker Finotheker klanten Bob, Johanna, Steven en onze jurist-erenotaris Gaby.