Immotheker Finotheker
  • Wonen

Zelfstandig ondernemer Bob kocht alleen zijn appartement

Bob uit Antwerpen kwam verschillende obstakels tegen tijdens het aankopen van zijn eigen appartement. Als jonge, alleenstaande, zelfstandige ondernemer was het niet evident om een financiering te krijgen. Ondanks voldoende eigen inbreng. Uiteindelijk vond hij de ideale oplossing bij Immotheker Finotheker!

Met welk budget rekening houden?

“Toen ik begon uit te kijken naar een eigen appartement wist ik zeker dat ik wilde kopen en niet huren. Voor ik aan mijn zoektocht begon, was ik al eens bij Kristof van Immotheker Finotheker langsgegaan om te kijken wat de mogelijkheden waren met mijn inkomen en spaarcenten en dus binnen welk budget ik kon gaan kijken naar iets om aan te kopen,” begint Bob zijn verhaal.

Met die info op zak begon Bob aan zijn zoektocht en niet veel later vond hij het ideale appartement in Wilrijk. “Ik deed een bod onder opschortende voorwaarden dat werd goedgekeurd. En dan was het tijd voor de volgende stap: een krediet afsluiten.”

Geen financiering bij eigen bank

“Die financiering was nog niet zo vanzelfsprekend en daar ben ik wel wat van geschrokken,” gaat Bob verder. Op het moment van de aankoop is Bob 2,5 jaar aan de slag als zelfstandig makelaar in winkelvastgoed. “Bij de banken waar ik mijn persoonlijke en zakelijke rekeningen heb, kreeg ik te horen dat ik geen financiering kreeg omdat ik nog geen 3 jaar actief was als zelfstandige.”

“Ook het feit dat ik op dat moment een eenmanszaak had en geen vennootschap, was een struikelblok. Frustrerend, want dan zie je tegelijkertijd vrienden die wel zonder problemen een financiering krijgen en die gewoon hetzelfde loon als ik hadden.” zegt hij.

Rekening houden met de toekomst

Bob dacht initieel, zoals velen, om een groot deel van zijn spaarcenten te investeren om zo een betere rente te verkrijgen. Maar dat is niet altijd nodig en afhankelijk van de plannen op lange termijn is het soms beter om wat meer spaarcenten bij te houden in plaats van ze te investeren.

“Bob is een jonge, ambitieuze twintiger met nog veel toekomstplannen. En met die toekomstplannen heb ik rekening gehouden bij de kredietaanvraag. Zo hebben we samen besloten om van het spaargeld van Bob enkel de notariskosten te betalen en de rest niét te gebruiken als eigen inbreng. Op die manier hield Bob nog spaargeld over om te kunnen investeren in zijn zaak,” begint Kristof Pintens van Immotheker Finotheker Berchem.

Vergelijking van meer dan 70 kredieten

“Kristof maakte mijn profiel aan in het systeem van Immotheker Finotheker en kon zo in een klap meer dan 70 kredieten bij verschillende banken en instellingen voor mij vergelijken. Daar vielen er al snel een hoop af omwille van verschillende voorwaarden die in mijn situatie niet haalbaar waren. Uiteindelijk diende Kristof mijn aanvraag voor een krediet in bij de partij met voor mij de beste voorwaarden.”

“Om die aanvragen in te dienen had Kristof ook cijfers van mijn boekhouder nodig en moest er een schuldsaldoverzekering in orde gemaakt worden. Ik heb daar zelf helemaal niets voor moeten doen, Kristof heeft al die dingen opgevraagd en alles voor mij in orde gebracht,” gaat Bob verder.

Bobs kredietaanvraag werd zonder problemen goedgekeurd bij Krefima en zo kon de aankoop van het appartement doorgaan!

Meer financiële vrijheid

“De spaarcenten die ik niet heb geïnvesteerd in mijn appartement, heb ik uiteindelijk kunnen gebruiken om investeringen te doen in mijn zaak. Iets waar ik zelf helemaal niet bij had stilgestaan dat die mogelijkheid er was voor ik bij Immotheker Finotheker aanklopte.”

“Door mijn krediet op deze manier aan te pakken, heb ik nu veel meer financiële ruimte om misschien zelfs mijn appartement bij te houden en te verhuren wanneer ik samen met mijn vriendin een woning koop,” sluit Bob af.

Wil je meer inspiratie opdoen?

Lees dan zeker ook de andere interviews met Immotheker Finotheker klanten Johanna, Regina, Steven en onze jurist-erenotaris Gaby.